Hem / Gör det själv / Tapetsera

Tapetsera

Med tapetsering kan du helt förändra känslan i rummet och sätta din egen prägel och stil. Att tapetsera är lättare än du tror, särskilt med easy up-tapeter. Gör förarbetet och jobba i lugn och ro så kommer det att bli hur fint som helst!

82010__vardagsrum__1__tapet
692-06 Astrid Grön Kök Stående Hörn Närbild
534-01 Josefin Beige Sovrum sänggavel hörn rak

Vanliga frågor om tapetsering:

Vad är EasyUp-tapet?

Med EasyUp-tapet, en non-woven-tapet, tapetserar du genom att limma direkt på väggen. Tapeten appliceras kant i kant istället för att överlappa, vilket ger fina och släta väggar.

Kan man tapetsera ovanpå gamla tapeter?

Den gamla tapeten har större inverkan på tapetseringen än man kan tro. Känn hur hårt den gamla tapeten sitter. Det viktigaste är att ytan alltid är slät och ren innan du börjar tapetsera. Ta bort löst sittande tapet, och slipa och spackla vid behov. Om den gamla tapeten har en färg som skiljer sig markant från den nya bör du grundmåla först.

Om det är en strukturtapet som inte har målats tidigare bör den vara delbar. Då kan du enkelt riva bort det översta strukturlagret på tapeten. Vidare grundmålar du med tapetgrundfärg och till sist slipar du väggen helt jämnt, slipar och grundmålar.

Var börjar man tapetsera i ett rum?

Börja tapetsera i det hörn som är minst i blickfånget i rummet. Läs mer om hur du går tillväga i vår artikel tapetsera steg för steg.

Vad behövs för att tapetsera själv?

Hemligheten bakom en lyckad tapetsering är att ha rätt utrustning och verktyg. Läs mer i vår artikel om Förarbete inför tapetseringen.

5 tips för att lyckas med din tapetsering:

  • Kontrollera att alla tapeter har samma trycknummer innan du öppnar dem. Det garanterar att alla rullar har samma nyans.
  • Var noga med att köpa rätt lim. Fråga i butiken om du är osäker, vi hjälper dig gärna!
  • Om det är möjligt – ta bort golvsocklar och lister. För att de ska hamna på rätt plats är det ett bra tips att märka upp dem med en blyertspenna på baksidan. Då vet du var de ska sitta sedan.
  • Vädra ordentligt. Håll en normal rumstemperatur så tapeten kan torka ordentligt.
  • Får du några oklistrade våder eller rullar över – spara dem. De kan komma till användning i framtiden om du skulle behöva laga tapeten. Dessutom finns det mycket fint pyssel man kan göra med tapet!

Nedan kan du klicka dig vidare till guider och filmer om hur man tapetserar och vad du ska tänka på inför tapetsering.

Lär dig mer om tapetsering